DX connect: stappenplan

DX connect is een perfect systeem voor iedereen om goed en duurzaam 24V armaturen in de tuin aan te leggen. Om dit installeren zo goed mogelijk te doen hebben we een stappenplan voor je.

1. Maak een lichtplan

Voordat u begint: maak een goed plan. Begin met bepalen waar u licht nodig heeft. Een donker pad bijvoorbeeld. Of verlichting bij parkeerplaatsen. Spots in borders. Grondspots onder bomen. U bepaalt wat nodig is.

2. Kies een DX power supply

Een DX connect power supply is nodig als voeding voor uw 24V armaturen. Wilt u verschillende soorten of groepen verlichting kunnen schakelen? Kies dan voor elke groep een eigen DX power supply.
Bepaal het vermogen dat nodig is om de lampen te voorzien van voldoende stroom. Tel de opgenomen wattages bij elkaar op en kies de bijbehorende driver met een ruime marge.

Gebruikt u domotica? Onze dimbare 24V voedingen die kunnen hiermee samenwerken.

Tenslotte de keuze waar u de DX power supply wil plaatsen. Hoewel deze (spat)waterdicht zijn adviseren wij een droge locatie te kiezen zoals een garage of tuinhuis. Een langdurige vochtige omgeving zal uiteindelijk de elektronica van deze drivers aantasten. Ideaal is om een stopcontact te kiezen dat geschakeld is zodat u de tuinverlichting binnen in huis aan en uit kunt zetten.

3. Maak een kabelplan.

Maak een plan om bekabeling te leggen van de DX power supply naar de verschillende armaturen. De kabel kan hierbij aftakkingen maken naar armaturen of groepen armaturen. Zo kunt u het aantal benodigde meters kabel zelf bepalen.

Denk bij het maken van dit plan ook aan het tuinonderhoud. Plaatsen waar u verwacht te moeten graven, regelmatig snoeien of veel harken zijn minder geschikt om kabels te leggen, zeker aan de oppervlakte. Onder bestrating kabel leggen kan, let er dan wel op dat deze niet beschadigd kan raken door scherpe randen van bijvoorbeeld tegels.

4. Bepaal aantal en plaats van DX connectors

Bij elke splitsing van kabels heeft u een DX connector kit nodig. Deze kit kan een aftakking van maximaal 5 kabels in één doos verwerken.

De DX connector zorgt voor een permanent waterdichte verbinding door de meegeleverde PU hars. Deze kunnen dus in de grond verwerkt worden waar u maar wil in de tuin.

5. Tel aantal DX connector line

Ons advies is verder om elk armatuur met een DX connector line aan te sluiten. Dat maakt het mogelijk om de kabelinstallatie helemaal te voltooien en pas later de armaturen te plaatsen wanneer de tuin is aangelegd.

6. Boodschappenlijstje

Tel alles bij elkaar op: de armaturen, drivers, aantal meter kabel en connectoren. Dat is het boodschappenlijstje om de hele installatie compleet te maken voor dit project.

power supply
cable 2×2.5 mm²
connector kit
connector line

Tot slot: vergeet niet de speciale DX kabelstripper. Deze handige tool zal je veel tijd besparen tijdens de installatie!

Succes!